Waterdichte molton

Bent u ook op zoek naar een waterdichte molton? Een waterdichte molton is een geplastificeerd onderlaken van 100% katoen, met een polyurethaan coating en wordt gebruikt ter bescherming van het matras. Molton is een lekker dik en zacht weefsel van katoen of wol, dus dat voelt heel comfortabel. De stof heeft een ademende werking en neemt vocht optimaal op. Het katoenen ligvlak van een waterdichte molton heeft een heel hoge opnamecapaciteit en biedt optimaal slaapcomfort, terwijl de onderliggende coating de gewenste bescherming biedt tegen vocht. Meestal zit er elastiek rondom het hoeslaken, wat zorgt voor een perfecte pasvorm zonder vouwen.

Waarvoor is dit bedoeld?

Een waterdichte molton voorkomt dat je (dure) matras en/of kussen nat worden, het beschermt tegen vocht en verontreinigingen en is 100% waterdicht en urinebestendig. Erg handig dus voor een kinderbed, logeerbed of voor iemand in de zwangerschap of met incontinentieproblemen. Je kunt zo’n waterdichte molton prima combineren met een ander laken erboven of eronder.

Voordelen waterdichte molton

Molton is een hygiënische stof en erg vriendelijk voor de huid. Een molton kan gerust op hoge temperaturen gewassen worden. De stof is onderworpen aan een speciale behandelmethode, waardoor het laken anti-allergisch is en bestand tegen huismijt. Dankzij deze behandeling slijt de stof ook niet vroegtijdig. Bovendien is de molton nagenoeg krimpvrij.

Soorten en kwaliteiten moltons

Er bestaan waterdichte moltons in diverse soorten en kwaliteiten, van bijvoorbeeld badstof tot flanel, van lichtgewichtjes tot extra zware en krimpvrije exemplaren met een gewicht van maar liefst 300 gr/m2 en met vormen van gewone lakens naar lakens met open hoeken en hoekpunten met elastiek tot en met hoeslakens.

Alle hebben zo hun voor- en nadelen, wat onder andere afhankelijk is van op wiens matras ze terechtkomen. Gewone lakens kunnen gemakkelijk verschuiven, maar zijn wel prettig hanteerbaar. Hoeslakens zitten altijd lekker strak om het matras, maar zijn ze te klein, dan staat het matras bol en zijn ze te groot dan kreukelen ze nogal.

Lakens met open hoeken lijken ideaal: de matras steekt door de hoeken van het laken en het laken kan goed strakgetrokken worden, met een perfecte, vouwloze pasvorm als resultaat.

Wees er verdacht op dat in de praktijk niet alle moltons qua waterdichtheid even betrouwbaar blijken te zijn. Er bestaan helaas mindere kwaliteiten, die na een aantal wasbeurten toch vocht doorlaten. Ook komt het voor dat de geplastificeerde onderlaag erg stug kan worden, zelfs krakerig.

Tips voor de aanschaf

Wil je een molton aanschaffen, dan kun je letten op onderstaande punten:

  • warmte-isolerend of niet
  • sneldrogend
  • kwaliteit van het materiaal
  • gewenst gewicht
  • eventueel kookvast en strijkvrij
  • wasbaar in de wasmachine
    • Kortom, let op de voor jou meest ideale pasvorm, eventueel met extra hoge kanten (30cm) die dus ook geschikt voor een extra dik matras. Of juist met een katoenen rand met elastiek rondom, een laken, met of zonder open hoeken of een hoeslaken.