Dons dekbed

Het slaap comfort onder een dons dekbed is zeer hoog, juist wegens de hoge knuffelbaarheid van de dons dekbed. Het is kenmerkend voor een dons dekbed dat de dons de dekbed deken een zeer aangename en zacht maakt. Dit komt omdat de dons in het dekbed van hoge kwaliteit is, veel lucht vast houdt en dus een hoge isolerende werking heeft. Daarnaast werken de donsveren onderling zeer veerkrachtig. Van nature is dons afkomstig van eenden en ganzen. Eenden en ganzen zijn trekvogels en komen dan ook in barre en gure weersomstandigheden waarmee juist een hoge kwaliteit dons wordt gegroeid of gekweekt. Naarmate de eend of gans in meer extreme omstandigheden heeft vertoefd dan neigt de donsvlok groter te zijn waarmee alsnog een hogere isolerende werking wordt bewerkstelligd. De grote donsvlok houdt de vogel dan ook goed warm, en dit kunnen wij goed aanwenden om onze dekbedden mee te vullen om zo ieder jaargetijde lekker knus en comfortabel te slapen.

Eenden dons

Het verschil tussen de eenden- en ganzendons zit in de grootte van de donsvlok. Een gans is van groter formaat dan een eend, en daarmee is de donsvlok van de gans ook groter. Dit betekent tevens dat de dons van een gans een hogere isolerende waarde heeft waarmee minder dons benodigd is.

Ganzen dons

Dit betekent dat de ganzen dons dekbedden letterlijk vederlicht zijn. Hiernaast geldt ook dat indien de eend of gans lange tijd in extreem barre of gure omstandigheden heeft vertoefd, zal de dons gehard zijn waarmee de isolerende waarde extra hoog is. Eenden of ganzen die veelal voorkomen nabij de poolcirkel zijn extra gehard en dus meer geschikt voor de super lichte dekens. Uiteraard is zowel de eenden- als ganzendons dekbed geschikt voor het gehele gezin.

Vier seizoenen dons dekbed

Tegenwoordig is het mogelijk tevens de dons dekbed in een vier seizoenen uitvoering te verkrijgen. Het donspakket voor de zomer is het dunnere deel meer geschikt en voor de herfst het iets dikkere deel. Samen gevoegd vormen de twee dekbeddelen een dik pakket dons waarmee dus veel lucht wordt vastgehouden en dient dus als isolerend pakket. Het vier seizoenen dons dekbed biedt dan ook een goed alternatief voor de zwaardere traditionele vier seizoenen dekbedden aangezien met de lichte echter hoog isolerende dons een relatief dun voldoende warmte gevend dons dekbed is gecreëerd.

Voordelen dons

Ongeveer een derde deel van uw leven spendeert u slapend, en wel onder een dons dekbed. De dons en het donzen dekbed moeten dan ook van goede kwaliteit zijn, omdat u van het dons dekbed lang wilt genieten. Een dons dekbed bestaande uit 100% dons vulling heeft een hoge zelf regulerende werking waarmee geen tot een beperkte hoeveelheid lichaamsdamp wordt vastgehouden. Uw lichaam stoot namelijk zonder dat u dat weet tijdens uw slaap een niet geringe hoeveelheid waterdamp uit. Het dons dekbed houdt dit niet vast echter laat het direct vrij aan de omringende lucht. Het is dan ook van belang dat u het slaapvertrek goed ventileert om vocht ophoping te voorkomen. Hiernaast voorkomt de open structuur van de dons dekbed ook dat er teveel warmte wordt opgebouwd, waarmee u altijd gemoedelijk en comfortabel kunt slapen. Omdat er zoveel varianten op het dons dekbed zijn binnen ons assortiment is advisering voor uw dons dekbed keus essentieel. Onze dons dekbed specialisten met jarenlange ervaring kunnen u goed van dienst zijn. Loop dan ook gerust bij ons binnen en laat u versteld staan!

Onderhoud dons

Net als ieder ander deken is het van belang om de dons dekbed goed te onderhouden en/ of te bewaren. Momenteel zijn er dan ook verschillende dons dekbed varianten die goed uitwasbaar zijn en die ook zelf goed gedroogd kunnen worden. Uitgangspunt is wel dat u een voldoende grote droger heeft, mocht dit niet zo zijn dan biedt een stomerij uitkomst. Onderhoud op dagelijkse basis is eenvoudig, na een nachtrust is het vanzelfsprekend om het dekbed op bed opgeslagen te laten liggen opdat eventueel vastgehouden lichaamsdamp wordt vrijgelaten. Na een paar uur kunt u het dons dekbed licht opschudden om zo de oorspronkelijke vorm terug te krijgen. Af en toe de dons dekbed uit laten waaien is zeer aanbevelenswaardig echter dan wel in de droge frisse wind. Heeft u dan ook vragen omtrent een dons dekbed in ons assortiment schroom niet om ons te benaderen!