Standaard maten dekbed

Dekbedden

Dekbedden zijn de ideale vervangers voor de ouderwetse dekens. De keuze uit dekbedden is gigantisch en dat maakt het best wel moeilijk het juiste bed te kiezen.Zij zijn er in diverse gewichtsklassen, met verschillende warmteklassen, met diverse soorten vullingen en enkele naai- of stikmanieren waardoor de vulling op zijn plaats blijft.

Gewichtsklassen en warmteklassen

Uitgaande van een dekbed van 1,4 bij 2 meter weegt een extra licht dekbed 1200 gram. Een lichte uitvoering weegt tussen de 1200 en 1700 gram. Wilt u een gemiddeld gewicht, dan komt u uit tussen de 1700 en 2400 gram terwijl een zwaar exemplaar iets meer weegt dan 2,5 kilo.Er zijn vier warmteklassen omdat de warmtebehoeften per individu verschillen en daardoor een relatie met het dekbed.

U heeft het vaak koud `s nachts of u heeft een koude slaapkamer, dan is een dikte van bijna 9 centimeter het ideale dekbed voor u. Voor een niet te koude slaapkamer en u bent geen koukleum, dan is voor u de dikte tussen de 6 en 8 centimeter perfect. Is het lekker warm buiten en uw slaapkamer is ook wel warm, dan is tussen de 4 en de 5,5 centimeter de beste dikte. Zijn de nachten zwoel of heeft u het van nature snelwarm, dan is tussen 2 en 3,5 centimeter een fijne dekbeddikte.

Soorten vullingen en stikmanieren

De eerste soort is de donsvulling en het donsgehalte moet altijd worden aangegeven. Deze vulling wordt vaak gemengd met veertjes. Hoe meer dons, des te luchtiger en lichter is het dekbed. Een andere vulling is van scheerwol of van lamswol en een katoenen vulling wordt vaak genomen omdat katoen vaak anti- allergisch en wasbaar is. Bovendien is dit natuurproduct bijzonder soepel en wat zwaarder van gewicht. Dan de synthetische vulling die uit vezels bestaat die gesloten en hol kunnen zijn. Meestal worden holle vezels genomen want zij isoleren beter en zijn veerkrachtiger dan de gesloten vezels.

Het stikken van dekbedden is afhankelijk van de vulling en de tijk, de barrière tussen matras en het lichaam, moet afhankelijk van de gebruikte vulling, op een specifieke manier worden gefabriceerd. De tijk moet goed ademen om transpiratie op te kunnen nemen en moet goed dicht zijn geweven om zo de vulling stabiel te houden, met andere woorden, de vulling kan dan niet gaan schuiven. De stikmanieren kunnen carré zijn, puntsgewijs, open carré en in banen.

Standaardmaten

Standaardmaten van dekbedden zijn voor een één persoonsdekbed 1,4 meter breed en 2 en 2,2 meter wat de lengte betreft. Bij een twee persoonsdekbed van 2 tot 2,6 meter breed hoort een lengte van 2 tot 2,2 meter. Een regel die u kunt aanhouden is dat een dekbed 60 centimeter breder moet zijn dan de breedte van het matras.

De voordelen van dekbedden zijn legio: zij geven u een hele goede nachtrust, zij zijn betaalbaar, u heeft een royale keuze dus echt voor iedereen het juiste dekbed.