Molton hoeslaken

Een molton is een onderlaken, dat het matras beschermt. Het ziet eruit als een deken, laken of hoeslaken en is bedoeld om direct bovenop het matras te leggen. De stof is een dik katoenen of wollen weefsel en kan aan één of beide kanten geruwd (gemoltonneerd) zijn. Daardoor blijft het altijd lekker wollig. Het woord molton komt uit het Latijn: mollis betekent zacht. Een molton is als onderlaken heel behaaglijk. Molton is gemaakt van huidvriendelijk, hygiënisch materiaal. De stof is ademend en absorbeert vocht, dus ook lichaamsvocht. Een katoenen molton kan op relatief hoge temperaturen worden gewassen.

Nut van Molton

Door een molton hoeslaken wordt je matras beschermd tegen zowel slijtage als verontreiniging. Er komt minder vocht en zouten in het matras terecht, waardoor vlekken in de tijk én extra slijtage voorkomen worden. Daardoor wordt de levensduur van het matras aanmerkelijk verlengd. Bovendien voelt het matras (of het kussen) minder klam aan en het zachte, volumineuze weefsel zorgt voor een verhoogd slaapcomfort.

Soorten molton

  • Hoeslaken met open hoeken en elastieken hoekpunten

Tegenwoordig zie je vaak moltons in de variant van een hoeslaken met vier elastieken hoekpunten. Door de speciale open hoeken waardoor het matras door het hoeslaken steekt, wordt de molton gemakkelijk stevig om het matras getrokken en wordt ie ‘s nachts niet door het woelen losgetrokken. Zo wordt altijd een perfecte pasvorm bereikt, zonder vouwen

  • Extra zwaar en krimpvrij

Moltons kom je zelfs tegen in een zware, geweven kwaliteit met een gewicht van wel 300 gr/m2. Deze soort is meestal speciaal behandeld en daardoor zo goed als krimpvrij.

  • Stretch

Deze soort is niet van geweven stof, maar gebreid, waardoor het hoeslaken rekbaar is en dus flexibeler dan 100% katoenen moltons. Meestal bestaat dit laken uit 80% katoen en 20% polyester en bevat het een pool van 100%. Het molton stretch hoeslaken is standaard prima te gebruiken voor matrassen t/m 30cm hoog, maar vanwege de stretchwerking en optimale pasvorm is deze variant helemaal geschikt voor alle soorten matrassen en oplegmatrassen, zelfs voor de extra lange maten. De hoes heeft gesloten hoeken en rondom elastiek, wat altijd een glad en strak oppervlak garandeert.

  • Split of broekhoeslaken

Dit hoeslaken is speciaal geschikt voor gebruik bij een tweepersoons verstelbaar bedsysteem. Het is aan het voeteneinde een tweepersoonslaken en het gaat aan het hoofdeinde over in twee losse hoeslakens. Zodoende kan het bed per persoon altijd onafhankelijk versteld worden. Tevens kan voor bedden die ook voorzien zijn van een verstelbaar voeteneinde een hoes aangeschaft worden met een inkeping in zowel hoofd- als voeteneinde. Dankzij de inkepingen in het laken kunnen beide matrassen in één keer opgemaakt worden en blijven de matrassen altijd gemakkelijk verstelbaar.

  • Waterdicht

Deze geplastificeerde molton bestaat uit 100% katoen met een coating van polyurethaan, wat waterdichtheid waarborgt en toch een ademende werking heeft. Dankzij een speciale behandeling is het laken anti-allergisch en bestand tegen huismijt. Ook wordt vroegtijdige slijtage hierdoor voorkomen.

Kussenslopen

Er bestaan ook molton kussenslopen. Zulke slopen zijn van groot belang. Juist omdat men ’s nachts zoveel vocht verliest rondom het hoofd en de hals, is een molton kussensloop het behoud van je kussen, het gaat langer mee, omdat het vocht niet geabsorbeerd wordt door de tijk en in het kussen.

Handige tips

  • Opmaakadvies: Er zijn hoeslakens met een brede rand aan de onderzijde, wat ervoor zorgt dat je hoeslaken strak blijft zitten om het matras. Klap het matras om en breng het hoeslaken zorgvuldig aan, zodat het goed om je matras wordt gelegd.
  • Wasadvies: Van nature krimpt katoen ongeveer 4%. Met het snijden van het hoeslaken wordt daarmee rekening gehouden. Was het beddengoed voor gebruik, dan krijgt het de juiste pasmaat en wordt de duurzaamheid en de vochtopnamecapaciteit verhoogd. Volg de aanwijzingen op het waslabel voor het wassen, gebruik geen wasmiddel met bleekmiddelen en was donkere kleuren op maximaal 40°C.