Slaapproblemen inslapen

Niet kunnen slapen, zonde van je nachtrust

Wie kent het niet. Je ligt in bed, of dat je nou moe bent of niet. Het is in ieder geval tijd om naar bed te gaan. Eigenlijk had je net zo goed niet kunnen gaan, want je ligt nu met je ogen op naar het plafond te staren. Als je je ogen dicht doet, lig je alleen maar te woelen. Je hoofd loopt over van de gedachten en ookal probeer je hem leeg te maken, het lukt je niet. Wanneer je niet kunt slapen, is dat frustrerend voor jezelf. Daarnaast merk je dat je overdag minder functioneert, je lichaam heeft echt een goede nachtrust nodig wil je goed kunnen meedraaien.

Stress

Oorzaak nummer één van niet in slaap kunnen komen, is stress. In de tijd waarin we nu leven wordt er veel van je gevraagd. Men verwacht prestaties van je die af en toe niet mogelijk zijn om te halen. Toch probeer je het onderste uit de kan te halen, plan je heel de dag vol zonder af en toe een rust moment in te plannen met als gevolg dat je je hoofd niet meer leeg krijgt. Bovendien heeft het geen zin om je dag zo vol te plannen en naar prestaties te streven die niet haalbaar zijn, wanneer je geen goede nachtrust hebt, kun je ook niet optimaal functioneren.

Voeding

Het klinkt misschien raar, maar ook je voeding kan bijdragen aan slapeloosheid. Wanneer je bijvoorbeeld van te voren veel koffie of cola drinkt, kun je niet slapen door de caffeine. Daarnaast is een grote maaltijd voordat je naar bed gaat ook niet verstandig. Je lichaam is dan nog volop bezig met verteren en niet in staat om volledig te ontspannen. Wanneer je voordat je gaat slapen veel alcohol drinkt, kan dat ook zorgen dat je niet in slaap kunt komen. Vaak wordt geadviseerd om een glas te drinken voor het slapen gaan. Van één glas alcohol slaap je heerlijk, worden het er meer, dan heb je meer last van slapeloosheid.

Regelmaat

Het toverwoord om dit probleem op te lossen is regelmaat. Plan voor jezelf dat je vanaf een bepaalde tijd niks inspannends meer doet. Vind je het leuk om televisie te kijken? Doe dat dan. Lees je graag een boek? Neem daar dan de tijd voor. Zorg dat je lichaam alvast went aan het ontspannen. Je zult merken dat je dan in bed ook beter kunt ontspannen. Een veel gebruikte tip is het opschrijven van wat je denkt als je in bed ligt. Dit helpt maar zelden. Vaak komen er zoveel nieuwe dingen op in je hoofd, dat je de hele nacht door blijft schrijven en daardoor alsnog niet slaapt.

Verminder de stress

Het staat hier makkelijker dan dat het is. Vaak heb je zo’n druk schema dat je geen idee hebt hoe dat je je dagen rustiger moet maken. Probeer toch af en toe nee te zeggen. Wanneer je denkt dat iets niet in je schema past, probeer het dan ook niet uit alle macht er wel in te passen. Vaak voel je aankomen dat de stress je teveel wordt. Plan dan gewoon een dagje rust in. Het kan echt geen kwaad om een keer nee te zeggen. Ook wanneer je denkt dat een bepaalde prestatie die van je verwacht wordt, niet haalbaar is. Zeg dat dan ook gewoon. Geef jezelf meer rust, je zult merken dat je beter slaapt en daarmee ook beter functioneert.