Tips bij dekbedden kopen

Het ideal dekbed: Iedereen is het er over eens dat investeren in een bed en matras geen verloren geld is. Wie gewaarborgd is van een goeie nachtrust, zal de dag productiever en aangenamer doorbrengen. Maar ook het bedlinnen speelt een rol in de kwaliteit van uw slaap. Over de aankoop van een dekbed denkt u best even na. Eén derde van ons leven immers, brengen we slapend door. Creëert u graag het perfecte nestje, dan beschrijven we hier even de verschillende categorieën dekbedden, afhankelijk van hun vulsel.

Donsdeken natuur

Tegenwoordig kan men op vele plaatsen een dekbed kopen. U hoeft niet persé een slaapwinkel binnen te stappen. De dekbedden die tegenwoordig aan dumpprijzen worden verkocht, staan echter niet steeds garant voor een goeie kwaliteit Wie garandeert u immers de inhoud en de afkomst van het dekbed? Let dus even op. Wie een dekbed uit dons aanschaft, is in principe al gevrijwaard van allergische reacties. Deze worden immers niet veroorzaakt door de veren of de wol maar wel door de aanwezigheid van huisstofmijt in de slaapkamer.

Dekbed ganzenveren

Een donzen dekbed, met veertjes afkomstig van ganzen, heeft een goeie vocht regulerende werking en daar kan huisstofmijt niet tegen. Dekbedden gevuld met schapenwol,kameelhaar of wildzijde zijn eveneens natuurproducten en te verkrijgen in de betere handelszaak.Deze natuurproducten zorgen voor een aangename warmte in de winter. UW dekbed vormt een isolatielaagje zodat u de hele nacht lekker warm blijft. In de zomer werkt dit juist heel ademend en kan men zich toch toedekken zonder dat het te heet wordt.

Synthetisch donsdeken

Misschien denkt u dat synthetische dekbedden een mindere kwaliteit beiden, maar dat klopt niet. Synthetische bedden zijn lichter en gevuld met polyester. Dit is ook licht en lekker zacht. In aankoop zijn ze wel goedkoper. De wetenschap probeert zo dicht mogelijk bij de natuur aan te leunen om de synthetische dekbedden zo natuurgetrouw te doen lijken.

Onderhoud dekbed

Om een dekbed een lange levensduur te geven, dient u het regelmatig op te schudden en te verluchten. Legt u het wel niet in de zon. Stofzuigen of uitkloppen doet u beter niet, er zet zich namelijk geen stof vast in uw dekbed. U klopt er enkel de veertjes los zodat ze uit uw dekbed komen piepen. Een natuurdekbed brengt u wellicht het beste naar de stomerij. Synthetische dekbedden laten zich dan weer makkelijker wassen. Probeert u het zelf, dan moet u eerst de wasvoorschriften op de labels goed nalezen.

U merkt wellicht dat uw donsdeken met de tijd wat platter wordt. De lucht tussen de wol ,de dons of de microvezels verdwijnt doordat de mens immers ’s nachts vocht afstaat. De isolerende werking neemt af. Daarom is het tijd om een opklopbeurt in de droogmachine te geven. Gevuld met wat tennisballen zal de inhoud terug opgeblazen worden.

Leeftijd van uw dekbed

Een goed onderhouden dekbed gaat een tiental jaar mee. Om hygiënische redenen is het dan ook wel aan vervanging toe.

Zomer- en winterdekbedden

Sommige fabrikanten bieden een zomer dekbed en winter dekbed aan. Het verschil zit hem in de samenstelling. Er bestaan ook dekbedden in laagjes, dan kan u een laagje loskoppelen of vastmaken door middel van drukknopen. Wat u ook beslist, ga niet onbezonnen te werk. Denk na over deze investering want u wil onwaarschijnlijk nog jaren zorgeloos genieten van een goeie nachtrust.