Slaapproblemen doorslapen

Slaapproblemen: tips voor door slapen

Gebroken nachten zijn erg vervelend! U valt even in slaap, dan wordt u weer wakker, maar een hele nacht doorslapen lukt u niet. In de ochtend bent u niet uitgerust en snel prikkelbaar. Overdag bijslapen kan helpen om wat uit te rusten, maar dit kan als gevolg hebben dat u ’s avonds niet in slaap kunt komen.

Slaapbehoefte

Iedereen heeft andere behoeften, de een heeft tien uur slaap nodig en de ander is na zes uur uitgerust. Bijna iedereen heeft wel eens moeite om in slaap te komen en bijna iedereen wordt ’s nachts soms wakker. Sommige mensen ergeren zich eraan en voor sommige mensen maakt het niks uit om ’s nachts even wakker te liggen. Juist als u zich eraan gaat ergeren is het des te moeilijker om weer in slaap te komen.
Er wordt pas van een slaapprobleem gesproken als u overdag moe en prikkelbaar bent en dat zich steeds vaker voordoet. Als u ’s nachts slecht slaapt kunt u zich hoogstwaarschijnlijk overdag niet optimaal concentreren .

Oorzaken slaap problemen

Er zijn verschillende factoren die slaapproblemen kunnen veroorzaken. Dit kan lawaai zijn in- of om het huis, zoals onweer. Ook een mug of de oorzaak daarvan, een muggenbult, kan u uit uw slaap houden. Koffie in de avond, voor het naar bed gaan eten of ’s avonds heel druk zijn kan ook tegenwerken. U kunt proberen om voor het slapen gaan te ontspannen, door een warm bad te nemen of rustig op de bank te zitten en bijvoorbeeld televisie te gaan kijken. Een boek lezen kan ook ontspannend werken.
U kunt ook overdag iets hebben meegemaakt, zoals een aanvaring op uw werk of u heeft stress voor bijvoorbeeld een grote vergadering die u voor het eerst moet voorzitten. Dit alles kan ook de oorzaak zijn van een slechte nachtrust. Maar dit is meestal niet langdurig.

Angst en stoornissen

Angst is ook een grote boosdoener. U ziet ertegenop om weer een hele nacht wakker te liggen. Dit zal uw nachtrust behoorlijk tegenwerken, want u gaat op uw slaap zitten wachten en dat bevordert niet dat u in slaap zou vallen.
In een aantal gevallen is de oorzaak van slaapproblemen niet duidelijk, het is soms een periode dat u slecht slaapt. Op een gegeven moment zal u weer beter kunnen inslapen en doorslapen tot in de ochtend.

Oplossing slaap problemen

Er zijn natuurlijk pillen en drankjes te koop om sneller en langer te slapen, maar het is niet aan te raden om hiermee te beginnen zonder eerst langs uw huisarts te zijn geweest. Slaapmiddelen daar went uw lichaam aan en vroeg of laat kunt u niet meer zonder. En bent u eigenlijk spreekwoordelijk nog verder van huis.
Een bezoekje langs de huisarts kan geen kwaad, slaapproblemen zijn erg vervelend. Als u al een aantal weken slecht slaapt of als u slaappillen bent gaan gebruiken, anders dan die van de apotheek op recept verkregen, raad ik u een langs uw huisarts te gaan en uw probleem te bespreken met hem of haar. De huisarts kan u adviezen geven en samen met u een oplossing zoeken.