Dekbedden, heerlijk slapen, maar hoe?

Misschien heeft u het weleens gehoord; “als hier een bed stond dan zou ik zo in slaap vallen”. Bedden zijn heerlijk om optimaal uw rust te pakken, voor de meesten onder ons. Echter zijn er ook personen
die liever continu zouden willen doorwerken of die moeite hebben met in slaap te komen, maar dat op dit moment terzijde. Slaap heeft iedereen vroeg of laat echt nodig en een goed bed is belangrijk.

Dekbedovertrek

Tegenwoordig kunt u het zo gek niet bedenken of er is een dekbedovertrek van, misschien heeft u het wel gezien. Voor kinderen zijn er bijvoorbeeld dekbedden van o.a. Hello Kitty, Cars, K3 en Princess. Voor volwassenen met mooie bloemen, een degelijk streepje of een effen kleur.

Dekbed

Maar al heeft u nog zo’n mooi dekbedovertrek, hetgeen wat erin zit, namelijk het dekbed, moet lekker aanvoelen en u warm houden in de winter en luchtdoorlatend zijn in de zomertijd.
Een 4-seizoenendekbed, de naam zegt het al, is geschikt voor het hele jaar door. Het dekbed bestaat uit een herfstgedeelte en een zomergedeelte. In de winter is het zomergedeelte aan het herfstgedeelte vast te koppelen door middel van bijvoorbeeld drukknoopjes en zo ontstaat het wintergedeelte.

Vulling kiezen

De vulling van een dekbed is natuurlijk heel belangrijk. De binnenkant is weliswaar niet te zien, maar u voelt het wel. Bij het kiezen een dekbed die voor u geschikt is kunt u zichzelf een aantal basisvragen stellen; verliest u ’s nachts veel lichaamsvocht? Bent u allergisch voor huisstofmijt? Heeft u het snel koud of juist snel warm? En is de omgeving waarin u slaapt goed geïsoleerd?

Vulling en zijn functie

Er zijn heel wat soorten vulling te vinden, zowel wol als donzen dekbedden kunnen veel lichaamsvocht opnemen en zijn warmte isolerend. Dan is er tencel wat zacht en sterk is en het werkt isolerend en ventilerend. Kameelhaar is licht van gewicht, een dekbed gevuld met kameelhaar houdt u warm in de winter en goed ventilerend in de zomertijd. Kameelhaar is niet geschikt voor personen met een huisstofmijtallergie. Kasjmier isoleert in alle seizoenen van het jaar en is vocht opnemend. Zijde is licht van gewicht en kan snel en veel vocht opnemen. Katoen neemt goed vocht op en is net als zijde geschikt voor personen met een huis stofmijt allergie. Bamboe neemt heel goed vocht op en is het meest geschikt voor de zomermaanden. Tenslotte synthetische dekbedden nemen geen lichaamsvocht op maar zijn wel geschikt voor personen met een huisstofmijt allergie.

Maat

Wordt u weleens wakker van koude voeten die bij het voeteneind uitsteken of een koude rug?
Dan heeft u waarschijnlijk een te kleine maat dekbed.
Dekbedden die u heerlijk om u heen kunt wikkelen vinden de meeste mensen fijn. Neem daarom altijd een dekbed tot zo’n 100 centimeter meer dan de breedte van uw bed. Ook de lengte is belangrijk zodat u niet om het kwartier uw dekens naar boven hoeft te trekken. Neem daarvoor in de lengte ongeveer 50 centimeter meer, zodat u de dekens ook kunt instoppen bij het voeteneind.

Frisse tips

Hier volgen nog een aantal tips voor een goede nachtrust. In de ochtend kunt u uw dekbed openslaan zodat u in de avond weer een heerlijk fris en doorlucht bed heeft. U kunt uw raam van uw slaapkamer overdag op een klein kiertje zetten, op deze manier ventileert u uw kamer zodat u ’s avonds niet in een benauwde kamer komt, want dat zal uw nachtrust niet bevorderen. Tevens kunt u ’s nachts het beste uw slaapkamerraam open houden zodat uzelf frisse lucht inademt. Een fijne nachtrust gegarandeerd.