Slaapproblemen borstvoeding
Borstvoeding, het beste voor je kind
Vrouwen slapen over het algemeen minder goed dan mannen. Dat komt omdat er op hormonaal en psychosociaal gebied verschillen bestaan tussen de beide. Tijdens de menstruatiecyclus van de vrouw wisselen hormoonspiegels van progesteron en oestrogeen en beïnvloeden de slaap. Dat gebeurt ook tijdens een zwangerschap, tijdens het geven van borstvoeding en tijdens de overgang.
Hormonale factoren
Hormonen verhogen de hoeveelheid REM slaap en zorgen voor een vermoeid of slaperig gevoel. Ook kun je onrustig slapen vlak voor de menstruatie begint. De ene vrouw heeft daar minder last van dan de andere, want de ene is gevoeliger voor schommelingen in de hormoonhuishouding dan de andere, wat effect heeft op je stemming, manier van leven, je voeding, medicatie, of op stress of een ziekte.
Psychosociale factoren
Vrouwen slapen vaak veel alerter in het geval dat er kinderen zijn, ze hebben dan een verhoogde waakzaamheid.
Slaaptekort
Geef je borstvoeding, dan wordt je slaapritme sowieso verstoord. Je slaapritme bestaat uit een aantal korte periodes van slaap, die weer onderbroken worden wanneer je je bed uit moet om borstvoeding te geven. Je komt al gauw slaap te kort en overdags ben je dan vaak slaperig en heb je de behoefte wat slaap in te gaan halen. Je kunt dat dan het beste proberen wanneer het kind ook slaapt, met name ’s middags.
Effecten op de slaap
Het geven van borstvoeding heeft een grote invloed op je slaappatroon. Als moeder ben je ’s nachts het langst wakker wanneer je net bevallen bent van je kind. De eerste 3 maanden daarna wordt dat geleidelijk aan steeds minder lang en slaap je steeds wat langer achter elkaar door. Maar is je kind zo’n drie maanden oud, dan ben je vaak ’s nachts nog langer wakker dan voor en gedurende je zwangerschap.
Nachtvoeding is normaal. De meeste baby’s tot 6 maanden oud hebben ’s nachts behoefte aan één tot maar liefst vijf borstvoedingen. Veel baby’s krijgen geen nachtvoeding meer bij een nacht die zes uur duurt, en slechts 2% van de baby’s krijgt geen nachtvoeding meer bij een nacht die acht uur duurt. Jongetjes worden vaker ’s nachts wakker dan meisjes, dus leveren die voor moeders nog meer gebroken nachtrusten op.
Hoeveel nachtvoedingen?
Er wordt meestal van uitgegaan dat baby’s naarmate ze ouder worden, ’s nachts steeds minder vaak borstvoeding nodig hebben. Onderzoek heeft echter aangetoond, dat het gemiddelde aantal nachtvoedingen van een baby tussen de 2 weken en 3 maanden oud, wel daalt, maar bij baby’s tussen drie en zes maanden oud, weer stijgt. Vervolgens daalt dat aantal weer, maar niet zo snel als gedacht. Duurt een nacht tien uur, dan heeft een baby van tot een jaar oud vaak nog behoefte aan zo’n zes of zeven nachtvoedingen. In de praktijk blijken Nederlandse baby’s van één tot twee jaar oud die nog borstvoeding krijgen, nog wel zo’n twee à 3 keer per nacht behoefte te hebben aan de borst.
Gebroken nachtrust
Slaapt je baby naast je en hoef je daarom niet je bed uit voor een nachtvoeding, dan kun je verwachten dat je ’s nachts veel langer aandacht aan je baby moet geven dan de genoemde zes weken of drie maanden. Ook als de borstvoeding al helemaal is afgebouwd, hebben kinderen vaak ’s nachts nog steed je hulp nodig, omdat ze dorst hebben, naar de wc moeten, verschoond moeten worden of getroost moeten worden na een drukke dag of een nare droom. Je moet waarschijnlijk ook regelmatig een compleet nat bed verschonen. Zorg dat je voldoende prettig bedmateriaal in de aanslag hebt.